Mănăstirea Cernica


Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-May-2009

Manastirea Cernica a fost intemeiata in 1608 de vornicul lui Mihai Viteazul, Cernica Stirbei, pe locul unei asezari monahale mai vechi.
Biserica ridicata de el a primit hramul "Sf. Nicolae". Dupa cutremurul din 1802 este refacuta din temelii de staretul Timotei si terminata in 1815.
Intre 1818-1850, staretul manastirii, Sf. Calinic a mutat intreaga obste pe cel de al doilea ostrov, zidind aici biserica "Sf. Gheorghe".
Cea de a treia biserica "Sf. Lazar", din cimitir, a fost construita de arhimandritul Gheorghe in 1804 si refacuta in 1863 de mitropolitul Nifon. 
Intreg ansamblul manastirii a fost restaurat de Patriarhul Justinian, in 1965-1967.
Pictura actuala a bisericii "Sf. Nicolae" apartine zugravului Fotache. Icoanele imparatesti si portetele stretilor Timotei si Gheorghe sunt opera lui Nicolae Polcovnicu.
Biserica "Sf. Gheorghe" a fost pictata de zugravul Adam, icoanele imparatesti de Ioan Polcovnicu, iar portretele ctitorilor sunt opera lui Sava Hentia.
Pictura interioara a bisericii "Sf. Lazar" este lucrata de I. Keber, iar iconostasul de Frujinescu.
La Cernica a existat o mare scoala de pictura infiintata in 1778 de Nicolae Polcovnicu, unde au invatat si pictorul Nicolae Teodorescu profesorul lui Gh. Tatarescu.
In coplexul monahal se afla un muzeu cu icoane, obiecte de cult si o camera memoriala a lui Gala Galaction.
In ostrovul "Sf. Gheorghe" se afla casa memoriala a Sf. Calinic.
Mari personalitati au trait aici sau au avut legaturi strinse cu manastirea, ca Tudor Arghezi (monahul Iosif), Gala Galaction, Vasile Voiculescu, Naum Ramniceanu.
In cimitir odihnesc Gala Galaction, Naum Ramniceanu, istoricul Ioan Lupas, pictorul Ion Tuculescu, mitropolitul primat Nifon, Tudor Minulescu (tatal poetului Ion Minulescu), Gurie Grosu, mitropolitul Basarabiei, Pan Halipa, luptatorul pentru unirea Basarabiei cu Romania, Pr. Dumitru Staniloaie s.a.
 

(dupa "Mitropolia Munteniei si Dobrogei" de Vasile Dumitrache Floresti si "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)